Torna la màgia dels ninos de Playmobil, enguany amb més diorames i, com sempre, acompanyats dels ninos gegants que us permetran fer divertides selfies.
Exposició col·lectiva amb els artistes convidats a participar: Daniel Aixelà, Benxamin Alvarez, Nico Bouselles, Unai Cardoner, Reme Domingo, Josep Maria Ferrer, Agustí Fructuoso, Arturo Quesada, Amparo R. Maján i Jose Maria Talavera.
L’exposició compta amb reproduccions a gran escala dels documents i també amb la presència física de dotze pergamins, entre els quals dos convidats molt especials. Per una banda, el document més antic que fa referència a la nostra ciutat: un pergamí de l’any 908 cedit per l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic. I per l’altra, un llibre de 1408, també en pergamí, que és el document més antic de l’Arxiu Parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida.
A les festes de Nadal toca buscar el Tió, un personatge encomiable que s'amaga perquè no el trobin. De la mà del nostre pastoret, anirem buscant pistes per trobar-lo mentre descobrint els veïns i veïnes del Tió, les plantes, els arbres i els animals del Parc de la Remunta.
Amb conceptes propis de la tècnica del vitrall: emplomant, tècnica Tiffany, grisalla. Importància per l'art medieval i el modernisme mitjançant una experiència pràctica.
Mostrar els diferents elements artístics que es van poder salvar de l’església de Santa Eulàlia de Mérida de l’Hospitalet, enderrocada l’any 1936. L’exhaustiva i acurada restauració permet presentar la part fonamental de la col·lecció. En total, s’exposen dinou olis sobre fusta i onze elements arquitectònics.
Exposició de caràcter permanent que descriu a grans trets el període històric viscut a la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola i la tasca que es porta a terme en la recuperació de la memòria democràtica.
L'exposició permanent del Museu destaca la història compartida del territori i la seva població, posant-los per damunt de les grans obres. En aquest sentit, la mostra no està centrada en els projectes monumentals, sinó en explicar els motius i circumstàncies que han donat forma a la ciutat.
Des del Museu de L’Hospitalet, et convidem el proper 21 de desembre, de 10:00 a 12:00 h, a descobrir la història del barri de Can Serra a través d’un itinerari gratuït. De la mà del periodista David Revelles, recorrerem espais i edificis emblemàtics que van ser clau durant les lluites socials i polítiques dels anys 60, 70 i 80, quan el moviment veïnal va transformar aquesta zona de l’Hospitalet.
Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte REhabilita, impulsat pel Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, per millorar la salut dels edificis i la qualitat de vida del veïnat.
Inscriu-te aquí: rehabilita.cat/ruta-guiada-can-serra/
Una oportunitat única per recordar el passat, viure el present i projectar el futur del barri.
Pel mes de desembre seleccionem el retaule de les santes, un conjunt d'autor anònim format per vuit taules, procedents de l'antiga església de Santa Eulàlia de Mèrida on es representen a Santa Magdalena, Santa Caterina, Santa Marta i Santa Isabel.
L'exposició "L'Amic de les Arts. Art i poesia a Siges, 1926-1929", comissariada per Aitor Quiney, ret homenatge a la revista sitgetana i homònima d'avantguarda més important de Catalunya en el temps de les anomenades Primeres Avantguardes. Aquella publicació va arribar a tenir trenta-un números i va ser dirigida per Josep Carbonell i Gener. Entre els seus redactors destaquen J.V. Foix, Lluis Montanyà, Sebastià Gasch, Magí Albert Cassanyes i Salvador Dalí.
El Museu de l'Hospitalet hi col·labora amb la cessió de l'obra Sagrada Família I, de Rafael Barradas. Es tracta d'un oli sobre tela executat cap el 1928 de 56x40 cm.
La mostra es podrà visitar entre el 22 de novembre de 2024 i el 16 de març de 2025 a la Sala Vaixells del Palau Maricel (c. de Fonollar, s/n. Sitges).
El passat dissabte 16 de novembre el Museu de L'Hospitalet va acollir la trobada de tardor de la Federació Catalana d'Associacions i clubs UNESCO (FCACU) organitzada per l'entitat Tres Quarts per cinc Quarts - L'H espai de debat i com a preàmbul de la setmana UNESCO del 17 al 23 de novembre de 2024, dedicada enguany al pensament crític en la construcció de la democràcia i la pau.
L'acte cultural de cloenda de la jornada va comptar amb la presentació del Museu de L'Hospitalet, una breu introducció a la història de la ciutat i una visita guiada a l'eix patrimonial del carrer del Xipreret.
El Museu de L’Hospitalet ha dut a terme un enregistrament de l’exposició permanent del Museu ”L’Hospitalet, un indret, una història”, amb tecnologia immersiva.
La intervenció arqueològica al Nou Pavelló Zero de la Fira de Barcelona Gran Via (agost-setembre 2023) executada per l’equip d’OdC Arqueologia i Patrimoni sota la direcció d’Òscar de Castro, va permetre la identificació i documentació de diverses restes històriques rellevants, entre les quals destaquen les estructures de la masia de Can Pi i el conjunt numismàtic descobert en una de les seves estances. L’excavació va aportar noves dades sobre el passat agrícola i industrial de la zona, així com sobre la circulació monetària en un període de més de 150 anys.
Cada any l’Ajuntament de L’Hospitalet, a través del Museu atorga dues beques de recerca per promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials. El jurat de l'edició de 2023 de les beques L’Hospitalet ha decidit que els dos projectes seleccionats siguin:
Selecció de projectes en reserva:
L’enhorabona a totes les persones seleccionades i l'agraïment a les participants.
El Museu de L’Hospitalet estrena nou portal per a consultar el fons d’art que custodia, conserva, estudia i difon. A través del web museulhfons.cat es podran consultar les més de 5.000 peces pertanyents a les col·leccions de la ciutat. El catàleg s’anirà ampliant mensualment.
Entre d’altres, es podran consultar l’extensa pinacoteca del museu, el fons escultòric de petit format, les obres en paper d’Estampa Popular, la nova donació feta per Daniel Giralt-Miracle, composta per més de 400 gravats de diferents autors materials, i el nou fons d’art urbà que s’està creant a través de les donacions dels muralistes que han fet intervencions a L’Hospitalet.
El Museu de L’Hospitalet (MdLH) conserva, gestiona i administra els fons patrimonials mobles de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat.
Un dels principals reptes del MdLH és de gestionar amb eficàcia i eficiència el fons i les col·leccions que disposen i en un futur crear un dipòsit amb una política de conservació preventiva apropiada i visitable, que sigui obert per i a la ciutadania.
Les entrevistes enregistrades i editades per El Pont de la Llibertat-L’Hospitalet Antifranquista resten disponibles a la consulta al Canal Yotutube del Museu de l’Hospitalet, amb la intenció de pal•liar la desaparició de l’entitat i de la seva pàgina web.
L’Hospitalet disposa d’un important número de construccions de gran valor històric, arquitectònic i simbòlic. Les primeres edificacions que es conserven són d’època medieval.
Per preservar aquest patrimoni l’Ajuntament aprovà el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l’Hospitalet de Llobregat (PEPPA), que estableix els graus de protecció i els procediments per a intervenir sobre un conjunt de 110 elements arquitectònics (edificis, conjunts d’edificis o d’altres construccions com poden ser ponts, fonts, aqüeductes, etc.).
Inici / Publicacions / Altres.
Es posa a l’abast del públic general l’accés als treballs de recerca que han estat realitzats amb el suport del programa “Beques de l’Hospitalet” així com també aquells estudis i publicacions relacionats amb el patrimoni cultural de la ciutat. Les noves tecnologies faciliten la publicació i socialització dels treballs realitzats pels estudiosos i investigadors de l’àmbit local.
Inici / Publicacions / Altres