El Museu d’Història de L’Hospitalet compta amb un important fons d’art contemporani format per més de mil obres d’artistes del segle XX. La formació del fons ha estat fruit d’una conjunció de voluntats i generositats: donacions de col.leccionistes, de diferents entitats, de ciutadans particulars, dels propis artistes i de la política d’adquisicions de l’Ajuntament. El privilegi de disposar d’aquesta col.lecció fou el motiu del naixement del Museu de L’Hospitalet. Un fons d’art que durant els últims 50 anys ha assolit un volum significatiu pel patrimoni cultural de la ciutat, amb obres d'artistes com Dalí, Miró, Tàpies, Guinovart, Solanich, Manolo Hugué i Josep Serra, entre d'altres.
A la col.lecció d'art de l'Hospitalet hi destaca un excepcional conjunt d'obra gràfica coneguda com "L'Estampa Popular a Catalunya", de 1966, i el conjunt de vuit pintures de Rafael Barradas.
Durant l’última dècada, el Museu d'Història de l'Hospitalet ha anat organitzant una sèrie de mostres, per tal de donar a conèixer, difondre i revalorar la seva col.lecció d’art contemporani.
La primera exposició del fons d’art es va celebrar el 1984 al Museu d’Història, sota el títol "Vegeu l’altra cara del museu d’història: el futur museu d’art". Va reunir 127 obres de diferents procedències: de les donacions de l’Agrupació d’Amics de la Música i dels germans Jaume i Pere Reventós, obres premiades als certàmens “Ciutat de L’Hospitalet” (que havien aportat al fons més d’una trentena d’obres), obres que ja pertanyien al Museu d’Història, obres adquirides per l’Ajuntament i obres donades pels artistes (entre 1979 i 1984, l’organització d’exposicions per part del Museu amb la condició de donació d’una de les peces va afegir unes 70 obres més a la col.lecció). Al 1984 la col·lecció d’art del Museu reunia ja més de 250 peces.
Al 1987 es va exposar al desaparegut Centre d’Art Alexandre Cirici "El fons d’art de l’Hospitalet, fonaments d’una col·lecció", que va exhibir al voltant de 100 obres de les més de 300 que ja formaven la col·lecció.
La darrera exposició, "La col·lecció d’art de L’Hospitalet", celebrada el 1999 també a la sala Alexandre Cirici, reunia 97 obres i va anar acompanyada de l’edició d’un catàleg.
Una part de la col.lecció que no ha estat exposada com a conjunt anteriorment és l’obra sobre paper. El conjunt de peces realitzades sobre paper que formen part de la col.lecció d’art de L’Hospitalet (fonamentalment dibuixos i gravats encara que també algunes pintures, collages i ceres) permet fer un recorregut per les diferents tendències de les arts plàstiques de l’últim segle, amb una presència destacada dels artistes que per diferents motius han mantingut un vincle especial amb la ciutat.
Una selecció d’aquestes obres s’ha mostrat al llarg dels anys 2006, 2007 i 2008; mitjançant quatre exposicions diferents, acompanyades de l’edició d’un catàleg. L’organització de les exposicions vol donar a conèixer aquestes obres però també, i a través d’elles, la història del fons, format a partir no només de les adquisicions del Museu, sinó també de les donacions de diferents entitats de la ciutat, dels propis artistes i de ciutadans amants de l’art. Amb aquestes exposicions volem retraure un homenatge d’agraïment a totes les dones i homes que les han fet possibles.