Notícies

Notícies i activitats

30/07/2020
Covid-19

El Pacte de ciutat de L’Hospitalet comença a caminar amb més de 650 propostes

Veure imatge de El Pacte de ciutat de L’Hospitalet comença a caminar amb més de 650 propostes (nova finestra)

L'Hospitalet enllesteix el seu Pacte de ciutat, un gran consens institucional i ciutadà per reactivar socialment i econòmicament la ciutat. L'acord recull el compromís de pal·liar els efectes que ha tingut la Covid-19 sobre la ciutadania i el teixit productiu i reduir les desigualtats que aquesta crisi sanitària ha creat.

L'acord parteix de la convicció compartida que la reacció conjunta institucional i ciutadana durant l'estat d'alarma ha estat clau per garantir els serveis essencials i donar resposta a les noves necessitats sorgides de la pandèmia. Aquest esperit d'unió i col·laboració és precisament el que vol recollir aquest gran acord de ciutat per avançar cap al futur.

Per a l'alcaldessa, Núria Marín, "tenim l'oportunitat de sortir endavant com una ciutat més forta, més justa, més unida i més resistent. La situació difícil que pateixen moltes famílies, pimes i autònoms fa necessària una resposta unitària, de consens, que ens permeti continuar sumant esforços." Ha afegit "Tenim la responsabilitat de garantir que els nostres veïns i veïnes no es quedin enrere. Aquest gran pacte serà un sistema d'intel·ligència col·lectiva amb capacitat efectiva per millorar les perspectives de la ciutat. Les més de sis-centes cinquanta propostes recollides en són un bon exemple."

Les propostes d'actuació s'han agrupat en quatre entorns estratègics que s'alineen amb els objectius de desenvolupament sostenible i l'objectiu de L'Hopitalet "barreres 0 al 2030":

1. Entorn urbà: adaptar l'espai públic, la mobilitat i les infraestructures a la nova realitat.
2. Entorn social: reconstruir de les infraestructures comunitàries (educació, cultura i esports). Posar les persones al centre de les polítiques i garantir drets i llibertats.
3. Entorn econòmic: Impulsar l'ocupabilitat en sectors estratègics. Reforçar l'estat de benestar. Explorar l'intercanvi, la complementarietat i l'economia circular.
4. Entorn institucional. Reorganitzar l'estructura municipal per adaptar-la de forma segura i eficient al nou paradigma de treball.

Els membres del Pacte local que han aportat les seves propostes comparteixen la necessitat d'aconseguir un ampli consens institucional, polític, econòmic i social per afrontar les conseqüències de la crisi sanitària. Des del Pacte Local per l'ocupació s'han afegit les mesures de concertació social destinades al desenvolupament econòmic i la promoció de l’ocupació.

Grups municipals, agents socials i entitats veïnals que han participat en el procés valoren la importància d’un acord d’aquest abast.

Antoni Garcia, portaveu municipal d'ERC considera que "el Pacte de Ciutat ha de ser un compromís transversal per promoure polítiques valentes per combatre la crisi econòmica i social de la Covid-19 i fer realitat un L'Hospitalet de les persones, sense desigualtats, dinàmic i verd."

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Miguel Garcia, ha exposat que “Tenim per davant un un repte majúscul. Hem de donar prioritat a mesures per afrontar les necessitats sanitàries, facilitar la reactivació econòmica i abordar la protecció social dels col·lectius més vulnerables. El Pacte ha de ser un instrument útil amb mesures ambicioses però realistes i viables dins les competències que té l’Ajuntament”.

Per la seva banda, Anna González, de L'HCP-ECG, afirma que "el pacte de ciutat és una oportunitat d'unitat política i social per impulsar noves formes d'ocupació, projectar una ciutat ambientalment més sostenible i aprofundir en l'escut social per superar la crisi provocada per la pandèmia, sense deixar a ningú enrere".

Sònia Esplugues, del PP diu que "la situació que viuen moltes famílies, autònoms i pimes de L'Hospitalet precisa la unió de tots per aconseguir un gran Pacte de Ciutat que permeti amortir els efectes devastadors que està provocant la Covid-19 en la ciutadania".

Jose Antonio Alcaide, en representació d'UGT L'Hospitalet, valora el Pacte de Ciutat com "una necessitat, per la crisi originada per la Covid-19, un compromís amb L'Hospitalet, que referma la UGT després de 20 anys concertant polítiques per l'ocupació i una oportunitat, la d'arribar a un gran consens que situï a l'Ajuntament, amb el suport dels agents econòmics i socials, els grups municipals i les entitats, com la primera línia per la recuperació econòmica i social de la ciutat."

Liliana Reyes en representació CCOO L'Hospitalet, assenyala que "valorem positivament el Pacte de Ciutat. És un encert posar la concertació social al servei de la ciutadania. HEM d'arribar a acords per afrontar junts els reptes d'aquesta nova realitat. Les persones i el treball ha de ser al centre per reconstruir i enfortir una ciutat més justa, amb treballadores i treballadors amb drets, i per fer possible la reactivació econòmica i social de L'Hospitalet".

Rosa Fiol, d'AEBALL, manifesta que "en la situació d'incertesa actual, les empreses i tota la societat necessiten més que mai que els agents socials i econòmics que els representem treballem a una, plegats, per posar en marxa accions de suport coordinades, eficaces, i ràpides. Aquest Pacte ens ha de permetre respondre com a ciutat i des d'AEBALL seguirem aportant propostes per donar tot el suport a les nostres empreses".

Silvia Miró, en representació de PIMEC, fa "una valoració molt positiva d'aquest pacte que genera un gran consens i dóna un gran impuls a les polítiques de formació professional i a la promoció de l'economia local obrint un horitzó per la recuperació de la ciutat en els pròxims anys".

Manuel Piñar president de la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de L'Hospitalet, exposa que "volem que aquest Pacte sigui realment útil, que proposi mesures que ens treguin de la situació difícil en la que ens trobem a causa del COVID i la crisi que sanitària, social i econòmica que ha provocat. Aquest acord ha de servir per garantir els drets de les veïnes i veïns de L'Hospitalet i sobre tot a ajudar a aquells que siguin mes vulnerables".

La següent etapa del pacte de ciutat és la valoració de propostes per un equip de tècnics municipals transversal que s'encarregaran de la seva sistematització (descripció, cost previst, calendari, agents implicats...). Al mes de novembre està prevista la primera rendició de comptes a la ciutadania.

Més informació a http://coronavirus.l-h.cat/

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal