Notícies

Notícies i activitats

20/11/2020
Solidaritat

A L’H la Setmana de la Solidaritat crida a reflexionar per eliminar la violència envers les dones

Veure imatge de A L’H la Setmana de la Solidaritat crida a reflexionar per eliminar la violència envers les dones  (nova finestra)

La Setmana de la Solidaritat de L’Hospitalet torna enguany del 23 al 30 de novembre amb l’objectiu novament de sensibilitzar la ciutadania davant la violència masclista. Amb el lema “Per l’eliminació de la violència envers les dones, prou (et crec, no estàs sola)” la quarantena d’entitats que formen l’Espai de Ciutadania, Creu Roja i l’Ajuntament han programat un seguit d’actes virtuals al llarg de set dies per fer reflexionar davant qualsevol mena de violència envers les dones.

Els actes començaran dilluns, 23 de novembre amb un recitat poètic, a les 20 h, que es podrà seguir en streaming a través d’Instagram a @joventutlh. Dimarts, 24 de novembre, es donarà la xerrada “Les violències masclistes durant la pandèmia, una mirada jurídica”, que organitza el CAID, a càrrec de Mercè Claramunt, advocada especialitzada en diferents àrees del dret (familiar, civil, penal...). A les 18 h es podrà seguir a través del canal Youtube de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

Dimecres,  25 de novembre, es farà la tradicional lectura, des de la plaça de l'Ajuntament, a les 19 h, del manifest elaborat per les associacions de dones de la ciutat, que serà difós des de la plaça de l’Ajuntament. La retransmissió es podrà seguir a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Al llarg de la setmana els joves d’instituts coneixeran diferents obres de teatre i cinema que tractaran de donar visibilitat al problema de la violència masclista.  També, com a actes destacats, dilluns, 30 de novembre, a les 19.30 h, hi haurà la jornada formativa feminista “Els feminismes com a eina contra les violències masclistes”, a càrrec de l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet (AEL’H) i l’Associació Feminista Les Bruixes. Serà una jornada virtual, que s’emetrà en directe des de l’Espai Jove Ca n’Arús (www.espaijovelh.cat / @bruixes.cat).

També el dia 30, a les 19.30 h, es podrà seguir per Zoom la xerrada sobre violència de gènere a càrrec de Bea Cantero, del col·lectiu Mujeres P’alante, que organitza Tres Quarts per Cinc Quarts i que servirà per cloure les activitats de la Setmana de la Solidaritat.

Entre altres activitats, durant la Setmana de la Solidaritat, la comunitat educativa, ha organitzat diferents iniciatives, com la Càpsula escènica. Així, el 25 de novembre, PlaTea, el grup de teatre jove de Plàudite Teatre ha gravat en vídeo una càpsula escènica que servirà com a introducció al posterior col·loqui que es farà a l’aula i on seran presents els actors i les actrius. El mateix dia 25, a les 18.30 h també hi haurà una sessió de cinema en streaming: Las inocentes, d’Anne Fontaigne i col·loqui posterior.

L’Àrea d’Esports també col·labora en la difusió de l’acte. Així, es farà promoció de la campanya abans de l’emissió diària de les classes d’activitat física del programa #LHEsportacasa a la Televisió de L’Hospitalet. També es posarà una pancarta de la Setmana de la Solidaritat en els partits de tres entitats esportives de nivell nacional que són: dissabte, 21 de novembre, durant el partit sènior masculí CB L’Hospitalet contra CB Tarragona; diumenge, 22 de novembre, en el partit del primer equip Centre d’Esports L’Hospitalet contra FC Barcelona B, i el diumenge 29 de novembre, durant el partit sènior femení A CE Voleibol L’H contra CV Sant Cugat. (Vegeu tota la programació de la Setmana de la Solidaritat al díptic adjunt. 

El CAID lidera la commemoració del 25 de novembre a L’Hospitalet

A L’Hospitalet el Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID) funciona des del 1986. Aquest any 2020 tota l’activitat del CAID s’ha centrat, des de l’inici de l’estat d’alarma per la Covid-19, a garantir com a servei essencial l’atenció a les dones en situació de vulnerabilitat per risc de violència de gènere. En aquest sentit, es va reforçar la informació a la ciutadania amb la distribució de cartells a farmàcies i comerços d’alimentació de tota la ciutat amb els telèfons  d’ajuda per a dones en situació de violència masclista, campanya en la qual van participar entitats de la ciutat coordinades per l’Oficina del Voluntariat del Servei de Joventut. Aquesta campanya informativa també ha estat reforçada en els cartells electrònics repartits per tota la ciutat.

També s’han reforçat els serveis d’atenció i d’acollida urgent a dones en situació de risc per situació de violència masclista amb la contractació de servei d’allotjament d’urgència. Aquests serveis han permès acollir dones que no tenien accés a serveis especialitzats per la situació d’alarma sanitària provocada per la Covid-19.

El Programa Municipal per a la Dona (PMD) desenvolupa les polítiques municipals per a la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Aquestes polítiques es fonamenten en el reconeixement de la situació de desigualtat de gènere i tenen la voluntat de promoure la participació activa de les dones en tots els àmbits, així com facilitar canvis socials encaminats a aconseguir l’equitat de gènere.

De gener a setembre de 2020, el Programa Municipal per a la Dona (PMD) ha atès de forma individualitzada 806 dones —de les quals 283 han estat víctimes d’algun tipus de violència— i 45 infants. Del total, 302 dones han estat ateses per primer cop al CAID. El nombre total d’atencions personalitzades ha estat de 3.852.

Pel que fa a l’atenció grupal, s’han dut a terme un total de tres grups per a dones que han estat en situació de violència i relacions abusives, amb la participació de 40 dones ateses.

Respecte a les atencions realitzades com a Servei d’Informació i Atenció a les Dones i com a Servei d’Intervenció Especialitzada en Violència de Gènere, el CAID n’ha fet 4.106: 1.913, d’atenció social; 1.528, d’atenció psicològica; 411, d’assessorament jurídic, i 254, d’atenció psicosocial als fills i a les filles de mares en situació de violència.

Pel que fa a la intervenció comunitària, s’han dut a terme 32 activitats (xerrades, tallers...), en les quals han participat un total de 1.587 persones del 2 de gener al 8 de març.

Respecte a les activitats coeducatives de prevenció de la violència, s’han realitzat vuit tallers i tres acciones teatrals, mentre que s’han ajornat 17 tallers programats als instituts per l’actual situació sanitària.

Finalment, també s’han fet quatre accions formatives adreçades a personal que treballa amb dones que pateixen violència, a les quals han assistit 177 persones.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal