Notícies

Notícies i activitats

01/12/2020
Pacte de ciutat

El Pacte de ciutat comença a caminar amb un pressupost inicial de deu milions d’euros

Veure imatge de El Pacte de ciutat comença a caminar amb un pressupost inicial de deu milions d’euros (nova finestra)

L'Hospitalet ha presentat avui el Pacte de ciutat, un gran consens institucional i ciutadà per reactivar socialment i econòmicament el municipi. A l’acte hi han participat l’alcaldessa, Núria Marín; els portaveus municipals Francesc Belver (PSC), Antoni Garcia (ERC), Ana González (L'HCP-ECG) i Sonia Esplugas (PP) i el regidor i representant de C’s, Jesús Amadeo Martín; representants dels agents socials que integren el Pacte local per l’ocupació —José Antonio Alcaide (UGT), Liliana Reyes (CCOO), Santiago Ballesté (AEBALL) i Ramon Vives (PIMEC) —; Enric Roldán (Espai de Ciutadania), i Manuel Piñar (FAVVLH). L’acte s’ha pogut seguir en directe a través del canal de Facebook de l’Ajuntament.

El Pacte parteix de la convicció compartida que la reacció conjunta institucional i ciutadana durant l'estat d'alarma ha estat clau per garantir els serveis essencials i donar resposta a les noves necessitats sorgides de la pandèmia. Aquest esperit d'unió i col·laboració és precisament el que vol recollir aquest gran acord de ciutat per avançar cap al futur.

En aquest sentit, l’alcaldessa, Núria Marín, ha destacat el fet que “aquest gran acord ha estat un procés fet a consciència i sumant mirades. No tothom veu la ciutat de la mateixa manera. Aquest és el gran valor d’aquest acord: la seva representativitat, no deixa fora cap opinió per avançar tots junts. La situació difícil que pateixen moltes famílies, pimes i autònoms ens obliga a donar aquesta resposta unitària, de consens, que ens permeti continuar sumant esforços”.

La crisi econòmica i social provocada per la Covid-19 està generant conseqüències molt més profundes i duradores del que es podia preveure en un principi. En aquests moments, 34.000 persones de L’Hospitalet estan a l’atur o bé afectades per un ERTO. Els Serveis Socials de l’Ajuntament des de l’inici de la pandèmia han atès un 43% més de persones que al mateix període de l’any passat. Des del mes de març, l’Ajuntament ha deixat d’ingressar al voltant de 20 milions d’euros i ja porta gastats tres milions d’euros en despesa directa per la situació d’emergència provocada per la Covid-19.

Així, es basa en tres idees: ningú no pot quedar enrere, volem una ciutat justa, igualitària, que garanteixi els drets de la ciutadania; cal reactivar l’activitat productiva sostenible i preservar l’ocupació, i cal ser agosarats i aplicar innovació a les polítiques públiques. 

El Pacte de ciutat és un full de ruta que recull 122 mesures i 221 projectes concrets, que es desenvoluparan amb l’horitzó del 2023 i que tenen una dotació econòmica inicial de deu milions d’euros per al 2021, dels quals quatre milions d’euros aniran a ajuts directes per autònoms i un milió d’euros més a la dinamització comercial. L’alcaldessa, Núria Marín, ha afegit que tots “els ingressos extres que rebem com a ajuntament procedents dels fons de recuperació europeus o d’altres administracions —Estat, Generalitat i Diputació de Barcelona— aniran destinats al finançament de les mesures incloses al Pacte”.

Les propostes d’actuació s’han agrupat en quatre entorns estratègics que s’alineen amb els objectius de desenvolupament sostenible i l’objectiu de L’Hospitalet "barreres 0 al 2030":

1. Entorn urbà (48 accions): Adaptar l’espai públic, la mobilitat i les infraestructures a la nova realitat. Afavorir les noves formes de mobilitat sostenible, l’ús de la bicicleta, els vehicles elèctrics o compartits. Allunyar els cotxes de les zones escolars i guanyar espais per als vianants.

2. Entorn social (64 accions): Reconstruir les infraestructures comunitàries —educació, cultura i esports—, posant les persones al centre de les polítiques. Reduir la bretxa digital, garantir l’accés als serveis i els drets de la gent gran o lluitar contra l’abandonament escolar.

3. Entorn econòmic (82 accions): Impulsar l’ocupabilitat en sectors estratègics. Reforçar l’estat de benestar. Explorar l’intercanvi, la complementarietat i l’economia circular.

4. Entorn institucional (27 accions). Reorganitzar l’estructura municipal per adaptar-la de forma segura i eficient al nou paradigma de treball.

 

El Pacte és un document viu, que pot integrar nous projectes per fer front a noves realitats.

Grups municipals, agents socials i entitats veïnals que han participat en el procés valoren la importància d’un acord d’aquest abast.

Antoni Garcia, portaveu municipal d’ERC considera que “aquest és un pacte pel bé comú, per sortir de la crisi, reactivar l’economia i garantir vides dignes a tots els nostres veïns i veïnes. Les administracions han d’estar a l’altura i hem de sumar esforços perquè la crisi no la tornin a pagar els treballadors i les treballadores, els autònoms i la petita i mitjana empresa com va passar el 2008. Aquest és un bon acord per millorar L’Hospitalet i la qualitat de vida de la ciutadania, esperem que es compleixi i no quedi en una simple declaració”.

El regidor i representant de Cs, Jesús Amadeo Martín, ha dit que la seva formació “ha apostat des de l’inici de la pandèmia per tendir ponts, per buscar consensos, per salvar vides i llocs de treball. Aquest pacte recull moltes de les propostes que hem presentat. Però no ens podem quedar només amb aquesta foto, amb aquest titular. Hem de destinar partides pressupostàries a l’execució de les diferents mesures. Només d’aquesta manera podrem donar resposta a les necessitats dels veïnes i veïnes de L’Hospitalet”.

Per la seva banda, Ana González, de L’HCP-ECG, agraeix “les propostes de les entitats i els moviments socials que han plantejat importantíssimes accions des de la realitat de diferents àmbits d’actuació en l’elaboració del Pacte de ciutat. Considerem que el Pacte de ciutat és un pacte viu per adequar els projectes a les necessitats de la ciutat i dels veïns i de les veïnes en moments de tanta incertesa”.

Sonia Esplugas, del PP, diu que “es tracta d’un acord de mínims per fer front a la delicada situació que viuen molts veïns. La realitat present i la incertesa futura ens obliga a iniciar al més aviat possible el camí de la recuperació de L’Hospitalet. Els nostres veïns fa mesos que esperen i ja no poden esperar més. La signatura d’aquest pacte no és la meta, sinó el punt de partida. Un full de ruta viva, que ens ha de permetre adaptar les mesures a la realitat del nostre dia a dia. Moltes propostes han quedat fora i hem de seguir treballant per incorporar-les en un futur, aconseguir ampliar encara més les ajudes als nostres veïns i no deixar ningú enrere.”

José Antonio Alcaide, en representació d’UGT L’Hospitalet, considera que “hem apostat des de l’inici de la crisi sanitària per l’impuls a les iniciatives orientades al manteniment de l’ocupació i l’activitat econòmica. A L’Hospitalet tenim una àmplia trajectòria de concertació que fa anys que dona resultats, com el Pacte local per l’ocupació. Ara el conjunt d’actors polítics, entitats i agents econòmics i socials fem un pas més, concertant i innovant també, configurant una eina participativa: el Pacte de ciutat. Un conjunt de mesures, articulades en eixos estratègics, que, de forma transversal, també contribueixen a fomentar l’ocupació de qualitat i a ampliar la protecció social, i que, entre altres prioritats, apostarà per la formació, per la inclusió, per reduir la bretxa digital i avançar en un canvi de model de creixement econòmic més sostenible”.

Liliana Reyes, en representació de CCOO L’Hospitalet, assenyala que “valorem de manera molt positiva aquest pacte de ciutat. Reconeixem l’esforç de l’Ajuntament per obrir un procés de participació ciutadana, i després un procés de consens i diàleg, en el qual els agents socials hem participat de manera molt activa. Ens queda, com a agent social, el compromís de donar seguiment i contribuir a l’assoliment dels objectius, per tal que les propostes tinguin un impacte real en la millora de les condicions de vida de la nostra gent”.

Santiago Ballesté, president d'AEBALL, manifesta que “volem posar en valor la suma dels esforços de totes les entitats que han participat en la definició d’aquest Pacte de Ciutat, aportant un gran número de propostes des de la vessant institucional, urbana, social i econòmica i la tasca que s’ha realitzat, coordinada per l’Ajuntament, fins aconseguir concretar i prioritzar 122 mesures. En la situació d'incertesa actual, les empreses i tota la societat necessiten més que mai que els agents socials i econòmics que els representem treballem a una, plegats, per posar en marxa accions de suport coordinades, eficaces, i ràpides. Aquest Pacte ens ha de permetre respondre com a ciutat i des d'AEBALL seguirem aportant propostes per donar tot el suport a les nostres empreses”.

Ramon Vives de PIMEC Baix Llobregat, remarca “la importància d’establir un gran pacte de ciutat per a la reactivació econòmica, per afrontar l’actual crisi i assolir un creixement sòlid i sostenible de la ciutat, atenent especialment a la configuració del seu teixit empresarial,  caracteritzat per petites empreses i microempreses que són les que més estan patint l’impacte de la Covid-19”.

Manuel Piñar, president de la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de L’Hospitalet, exposa que “el moviment veïnal ha estat d’acord, des que existeix, a impulsar un pacte de ciutat que posi en primer terme les necessitats de la ciutadania de L’Hospitalet, especialment en una situació tan difícil com la que estem patint per la Covid-19. Creiem que és molt important que les diferents forces polítiques  de l’Ajuntament, el moviment veïnal i les entitats de la ciutat  hagin participat en la redacció d’aquest pla de reactivació social i econòmica de L’Hospitalet i que les mesures que proposa siguin fruit del consens”.

Enric Roldán, en representació d’Espai de Ciutadania, sosté que “en aquesta crisi l’objectiu ha de ser diferent de l’anterior crisi. La prioritat ha de ser el rescat de les persones amb més necessitats, les més vulnerables. S’ha d’aconseguir que totes les administracions siguin més eficients, la local també. Es necessita que funcionin, que arribin a la gent i que arribin de forma ràpida. No ens podem permetre que lleis justes, necessàries i urgents no arribin a les persones que ho necessiten per culpa que la maquinària administrativa no sigui diligent. Llavors és quan aquella llei justa esdevé ineficaç i no compleix el seu objectiu: ajudar la gent. Valorem molt positivament que en el document final del Pacte de ciutat es parli no només d’allò que és competència municipal, sinó també d'allò que sense ser de la seva competència sí que és de la seva incumbència”.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal